de soeks van Fes
Door: Rudy en Wieki
Blijf op de hoogte en volg RudyenWieki
23 April 2012 | Marokko, Fez
Omdat Fes een van de populairste toeristenbestemmingen is van Marokko, moest deze stad natuurlijk bezocht worden. Na de andere bezochte koningsstad Marrakech, nu deze door de Unesco gesubsieerde stad. Staat op de werelderfgoedlijsten dat betekent dat er veel restauratiewerk plaats vindt. Een van de voorwaarden van de Unesco is dat de bevolkingsdichtheid in de medina (waar 400.000 mensen wonen) teruggebracht moet worden. En dat is begrijpelijk als je daar een dag rondloopt. Een ongelooflijke hoeveelheid aan mensen, straatjes en steegjes (vaak overdekt) waar leerlooiers, schoenmakers, wevers en kopersmeden en anderen in grote getale werken. Daarnaast de zout, kruiden, vis en eierensoeks, alsmede de handel in wol en graan. Omdat de steegjes nogal a-symetrisch ten opzichte van elkaar liggen, valt het niet mee de goede weg te vinden in dit labyrint. Maar daar zijn heel veel illegale gidsen voor. Zodra je de weg vraagt, lopen ze enthousiast en zgn. 'for free' voor je uit om je, vaak via een bekend familielid die een zaak drijft of anderszins in opdracht van een handelaar, naar de gevraagde plek brengt. En dan natuurlijk toch niet 'for free', maar voor een aanzienlijk bedrag tenminste als je niet afdingt of gewoon niet betaalt. Gemakkelijk als je de weg kwijt bent, maar lastig als je ze niet nodig hebt. En het steeds weer terugkerende gedoe met het afdingen van gekochte waar. De verkoper kijkt naar de gewenste goederen, zegt dat hij een goede prijs zal vragen en zegt een bedrag dat nergens op lijkt. Het ergste is dat hij er dan bij kijkt of hij inderdaad een geweldig bod gedaan heeft. Direct weglopen is dan het beste en dan gaat vaak de helft al van het bedrag af, al kijkt de verkoper dan al wat minder enthousiast. Nog een keer afwijzen en weglopen en dan uiteindelijk vaak op een derde van het aanvankelijk gevraagde bedrag uitkomen. Dan kijkt hij zuur, maar wij hebben dan het gevoel nog te veel betaald te hebben. Een manier van zaken doen die ons maar moeilijk kan bekoren, lastig beginnen te vinden, zelfs vervelend.
Zo veel gelopen vandaag en zo veel drukte ervaren en eigenlijk nu ook zoveel soeks bezocht, dat we morgen verder reizen. Een boeiende stad, die net zoals Marrakech in onze ogen wel de twee meest typische Marokkaanse steden met tradities zijn.